Buna ziua,Ma numesc Raluca Crisan si am inceput consultanta in comunicare in luna martie 2008, dupa inregistrarea legala. Am decis sa lucrez in acest domeniu dupa sase ani de presa, in momentul in care am considerat ca pot folosi experienta si informatiile acumulate in folosul celor care doresc sa-si imbunatateasca imaginea si comunicarea cu o parte sau alta a societatii.


Ca jurnalist pentru presa locala si centrala am urmarit cu precadere scena politica si cea administrativa, atit la nivel local, cit si national. Am analizat si am transmis declaratiile si calculele politicienilor, dezbaterile si deciziile Consiliului local, judetean ori ale Camerei Deputatilor si Senatului. Materialele au acoperit si subiecte economice, sociale ori culturale. Astfel, am analizat piete, dar am si apreciat managerii si oamenii de afaceri care inteleg mediul jurnalistic si respecta regulile minimale de comunicare cu presa. Iar in urma reportajelor din sate rupte de lume am vazut care sint valorile oamenilor de la tara si am inteles cum trebuie sa-ti adaptezi strategia de comunicare in functie de public.


Am avut sansa de a preda in anul universitar 2007 - 2008 in cadrul sectiei de Jurnalism a Facultatii de Stiinte politice, administrative si ale comunicarii de la Universitatea “Babes-Bolyai”, unde mi-am dezvoltat abilitatile de trainer si am studiat indeaproape mentalitatea primei generatii nascute dupa Revolutie.


In 2007 am absolvit masteratul “Managementul dezvoltarii afacerilor” (in limba engleza) al Facultatii de Stiinte economice si gestiunea afacerii din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai”, sustinind disertatia “Relatiile cu publicul. O perspectiva economica asupra administratiei publice” – cu aplicatie pe relationarea Primariei Cluj-Napoca. Cursuri precum Comunicare interculturala de afaceri, Comportament organizational, Etica afacerii si responsabilitatea sociala, Managementul conflictelor si dialogul social, Marketing ori Strategii de afaceri mi-au cristalizat o serie de notiuni legate de comunicarea in mediul de afaceri.


In 2006 am absolvit, la Strasbourg, Scoala de studii politice a Consiliului Europei, precum si Scoala politica Transilvania, organizata de Institutul “Ovidiu Sincai” si Universitatea pentru Democratie a Consiliului Europei. Timp de un an, am avut ocazia de a schimba experiente cu tineri pasionati de politica si de a dezbate temele zilei, in medii formale si informale, cu politicieni si profesori prestigiosi.


In acelasi an mi-am imbunatatit cunostintele despre Uniunea Europeana, absolvind cursul “Finalitatea Europei. Despre proiectul institutional si politic al Uniunii Europene” sustinut de profesori de elita ai Universitatii “Babes-Bolyai”.


Participarea, in 2004, la seminarul international “PR, Lobbying and Awareness Raising”, organizat la Strasbourg, mi-a adus informatii interesante despre comunicare de la persoane atit din Estul, cit si din Vestul Europei, in special prin simularile si studiile de caz prezentate.


Cu un an inainte, am absolvit sectia de Jurnalism a Facultatii de Stiinte politice, administrative si ale comunicarii, lucrarea de licenta abordind o tema sensibila: “Jurnalistii, etica si politica”; am reluat apoi, in toamna, studiile intrerupte timp de doi ani la Facultatea de Litere – sectia Romana – engleza.
Privind retrospectiv, cred ca experientele si cunostintele capatate in acesti ani s-au completat fericit pe drumul gindirii strategice in comunicare.

Copyright Raluca Crisan 2008